• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Zweefvliegen

Zweefvliegen lijken op bijen, hommels of wespen. Toch zijn ze ongevaarlijk. Hun uiterlijk is een goede bescherming tegen dieren die op vliegen jacht maken. Zweefvliegen danken hun naam aan het feit dat ze in de lucht kunnen blijven “stilstaan”, waarbij ze hun vleugels zo snel op en neer bewegen dat die bijna niet te zien zijn. Heel veel soorten zijn samen te zien op de grote platte bloeischermen van wilde peen, berenklauw en andere schermbloemigen. Hun larven leven in modderig water van allerlei afval of kruipen op planten. Daar zijn ze erg nuttig omdat ze zich met bladluizen voeden.

Lang niet alle wespen leven als volken. Sommige maken in hun eentje een nest en verzorgen daarin hun larven. Zo’n graafwesp is debijenwolf. Die verlamt met een steek honigbijen en voedert die op aan haar larven. Van op grote afstand vindt ze haar nestje in de grond terug, zich ori├źnterend op steentjes en stengeltjes. Bijenwolven zijn lang zeldzaam geweest. Nu zijn er verschillende kolonies bekend op heidevelden, opgespoten terreinen en spoorwegemplacementen.

Bitterzoet (Solanum dulcamara) is de naam van een familielid van tomaat en aardappel. De plant groeit in het wild in struweel, aan bosranden, op natte plekken in de duinen, in moerassen en langs sloten. Zijn kronkelende stengels werken zich omhoog tussen takken en moesrasplanten. De paarse bloemen, met de gele snavel van samengegroeide helmknoppen, veranderen in de nazomer in rode kralen. De plant heet bitterzoet omdat de stengel eerst bitter, daarna zoet smaakt als je er op kauwt. Wel uitspuwen na de proef!!!