• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Voortuin Ideeën

Op zoek naar inspiratie voor je voortuin? Dan ben je nu op de juiste plek! De bekendste tuin in Nederland is toch wel de voortuin. Vele huizen hebben er één en vaak weten we niet wat we er mee aan moeten. De voortuin is er in verschillende soorten en maten en juist daarom zijn er zoveel mogelijkheden.
We hebben in Nederland verschillende voortuinen en kunnen deze onderverdelen in:

De kleurrijke voortuin
Het gebruik van kleurrijke beplanting en beplanting die lang bloeien zorgen voor een gezellige en natuurlijke uitstraling. Verder trekken bloeiende planten ook veel vlinders, hommels en andere insecten aan. Neem bij voorkeur soorten die makkelijk groeien en lang bloeien.

De gestructureerde voortuin
Voortuin met vooral groene structuren, zoals leibomen (leipeer), hagen (haagbeuk) en haagjes (Buxus).

De onderhoudsvriendelijke voortuin
Een (meestal eenvoudige) voortuin waarin bijna geen onderhoud nodig is.

De weelderige voortuinweelderige voortuin
Een weelderige tuin kan ook vrij makkelijk zijn qua onderhoudt. Dan is het alleen wel noodzakelijk om een uitgekiende selectie van planten te maken!

 

De moderne of strakke voortuin
Moderne tuinen kenmerken zich door strakke lijnen. Om de tuin niet te saai te laten worden helpt het om enkele weelderige planten op prominente plekken te plaatsen.

De klassieke voortuin
De klassieke tuinen zien we voornamelijk veel bij klassieke huizen en panden. Onmisbaar zijn de volgende elementen: symetrische indeling, hekwerk en enkele hagen.

klassieke voortuin

De eetbare voortuin
De eetbare voortuin is zoals je het zou verwachten. Men houdt in de voortuin een aantal planten die eetbaar zijn. Het is niet gebruikelijk om de gehele voortuin vol te planten met eetbare planten. Vooral voor gezinnen met jonge kinderen is het erg leuk om enkele eetbare planten in de tuin te houden.

Voordat je begint met je eigen voortuin: bedenk goed dat je het beste resultaat bereikt door een mix van dromen en realiteit. Past de stijl die je het mooist vindt goed bij je huis? Heb je voldoende ruimte om de gewenste stijl toe te passen? Heb je voldoende tijd om je droomtuin te onderhouden?
Hieronder geven we een aantal tips om een leuke tuin te realiseren:

Tip 1
Wees voorzichtig met bomen in je tuin. Wat er nu zo leuk en schattig uitziet kan je riolering en uitzicht over 10 jaar grote schade toedoen. Informeer altijd naar de groeisnelheid van bomen en kies, indien je zeker wilt weten dat de boom klein blijft, een speciale dwerg variant.

Tip 2
Een te kleine of te grote vijver. Elke vijver in een tuin van betekenis (zelfs een mini-vijver) vergt flinke kosten en onderhoud. Een vijver heeft een apart ecosysteem en heeft al snel last van algen, onkruid en luidruchtige kikkers die je niet snel kunt vangen. Bedenk je heel erg goed of je echt een vijver wilt, ook met het oog op kleine kinderen en de magische aantrekkingkracht die water heeft op kinderen. Daarnaast moet je je ook afvragen of het heel erg verstandig is om een vijver in je voortuin te plaatsen waar het voor iedereen makkelijk bereikbaar is.

Bron: lipsgroen.nl

Tip 3
Tuinkabouters. Deze vrolijke snuiters waren ongetwijfeld een lange tijd geleden erg hip maar inmiddels kun je ze beter laten staan bij de intratuin of je eigen lokale tuincentrum.

Tip 4
Niet doen: te veel planten in je voortuin! Wanneer je je tuin aanlegt houd dan altijd rekening met het feit dat de planten groeien. Op het moment van aanleggen kan de tuin er prachtig uitzien maar hoe ziet de tuin er over 4 jaar uit. De gouden regel in een tuin is 80/20: 80% basisbeplanting en 20% accenten zoals bloeiers en verwisselbare planten zoals die in een moestuin.

Tip 5
Probeer op internet veel inspiratie op te doen. Bijvoorbeeld op voortuin ideeën  . Op de site van TuinTuin kun je leuke foto’s bekijken en inspiratie op doen door middel van foto’s, blogs en moodboards.

Heb je een kleine voortuin dan zijn er vele manieren om effectief met de ruimte om te gaan.

Tip 6
Verticaal tuinieren door gebruik te maken van bijvoorbeeld klimplanten zoals passieflora, klimop, kamperfoelie, clematus of trompetplant. Daarnaast zijn er ook leuke creatieve manieren om in je tuin verticaal te tuinieren, kijk daarvoor op verticaal tuinieren.

Tip 7Bron: pinterest
Wissel in hoogte: plaats een grote groene plant met grote bladeren in een enorme pot of plant een klein boomje. Je tuin zal er rustiger en ruimer door lijken.

Tip 8
Grote langwerpige terrastegels of terrasplanken maken je tuin langer of breder, afhankelijk hoe je ze legt. Een schutting kan veel doen voor het optische effect. Liggende lange planken in je schutting zorgen voor extra diepte.
Gebruik spiegels: door een of twee spiegels in je tuin te hangen lijkt je tuin een stuk groter.

 

thomasgreen

Tags: , , ,