• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Snelgroeiende kamerplanten

Snelgroeiende kamerplanten hebben omzeggens elk jaar recht op verse grond. De wortels mogen echter niet beschadigd worden bij het verpotten en daarom is voorzichtigheid geboden. De kluit zoveel mogelijk intact houden is wel de beste methode. De nieuwe pot moet niet veel groter zijn dan de oude. Breng onderaan wat drainagemateriaal aan in de vorm van potscherven. Ook gebakken kleikorrels (argexkorrels), verkrijgbaar in elk tuincentrum, zijn zeer geschikt. Potten van aardewerk moeten eerst een tijdje in een emmer water hebben gestaan. Potgrond is overal in kleinverpakking te koop. Doe eerst een laagje grond in de pot, zet daar de plant op en breng daarna rondom de potkluit verse grond aan. Vul de pot niet tot aan de rand maar houd een zogenaamde gietrand over. Eenmaal verpot heeft de plant behoefte aan water. Door regelmatig te vernevelen wordt het verplanten ook beter verdragen. Zet pas verpotte planten vooral niet in de felle zon. De eerste 6 tot 8 weken na het verpotten blijft bemesting ook achterwege. Enige bladval na het verpotten hoeft zeker geen paniek te veroorzaken.

Water dat uit de kraan wordt getapt is tamelijk koud, zeker in deze periode van het jaar. Alleen al vanwege de temperatuur van dit water is het bijzonder slecht om het direct aan de planten te geven. Het beste is om vooraf gekookt water te gebruiken. Wie eenmaal gewend is zo’n voorraadje aan te leggen heeft daarmee niet zoveel moeite. Veel schadelijke zouten en kalk zijn in gekookt water neergeslagen. Het beste tijdstip van gieten is ’s morgens.

Als de dagen zichtbaar lengen reageren veel kamerplanten daarop met hernieuwde groei. Nu is het echter helemaal niet nodig daarop onmiddellijk te gaan reageren door het toedienen van voedsel. Bekijk eerst eens of verpotten niet nodig is. Komen er geen wortels onderaan de pot uit of zitten ze niet helemaal bij de potrand? Een andere goede maatregel is de planten een bad met handwarm water te geven tot het borrelen van de potkluit ophoudt. Laat dan goed uitlekken en meteen hebt u een passende maatregel getroffen om de zoutconcentratie van de grond te verlagen, en dat is soms dringend nodig.