• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Natuur

Het klein hoefblad, dat voornamelijk in wegbermen, op bouwterreinen en in kleistreken voorkomt, bloeit deze maand volop. Zelfs in de stad is deze lentebode te zien op plekken waar huizen zijn afgebroken. De bloemen zien eruit als kleine, gele paardebloemen. Op zonnige dagen staan ze wijdopen en komen vliegen, bijen en hommels er nectar uit halen. Bladeren laat het klein hoefblad nog niet zien. Deze komen pas als in april de laatste bloemen bloeien.

Op een mooie, late en zonnige februaridag is het duidelijk te bespeuren dat de lente naderbij komt. De berkenkatjes zijn al wel een centimeter gegroeid. De vlier ziet purperpaars van dikke knoppen, en de hazelaar gaat bloeien met een behang van honderden gele staartjes. De eerste inheemse elzen, de grauwe en zwarte els, zijn al verder. De lange staartjes zijn de mannelijke katjes met meeldraden, waar het stuifmeel door de wind uit wolkt. De vrouwelijke bloemen zitten op dezelfde takken. Ze zien eruit als purperen knopjes met korte haartjes: de stampers waarop het stuifmeel zal terechtkomen. In de loop van zomer groeien ze uit tot elzenproppen, houtige vruchten die nog aan de takken zitten.

De sleedoorn is één van de eerste bloesemende heesters. De kale, zwarte takken zijn dan bedekt met witte bloemen. Het blad verschijnt later, als de struiken bijna zijn uitgebloeid. Omdat de takken erg stekelig zijn bieden sleedoorns een veilige broedplaats aan veel zangvogels. Daarom is het verheugend dat steeds meer gemeenten sleedoorns in parken en plantsoenen aanplanten. De sleedoorn is inheems, een wilde pruim die vroeger veel in heggen groeide.

Als er op een warme februaridag reeds bijen op te merken zijn, dan hoeft de thermometer niet eens te worden geraadpleegd, het is circa 10 °C of meer. Nochtans is er nog weinig mogelijkheid om ergens voorraad op te halen. Het uitvliegen heeft een ander doel. Zolang de diertjes in de korf zaten, bewaarden zij de resten van hun stofwisseling in de vergrote endeldarm, en deze worden nu, tijdens deze eerste vlucht, netjes buiten de korf gedeponeerd.