• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Kamerplanten

Ook al is het buiten nog winter, toch wordt het zo langzamerhand tijd om aan het stekken of scheuren van kamerplanten te denken. De lengende dagen geven duidelijk merkbaar aan dat het voorjaar geleidelijk aankomt. Meer licht betekent meer groei, vooral bij kamerplanten die het tijdens de winter meestal heel rustig aan doen. Een voorbeeld voor het stekken is Tradescantia. Deze hangplant gaat in de donkere maanden sterk achteruit. De topjes zijn echter nog goed en kunnen gestekt worden. Zorg ervoor dat de stekgrond op kamertemperatuur is. Voorlopig mogen de stekken niet in de zon worden gezet.

Een uitgebloeide Amaryllis (Hippeastrum) hoeft zeker niet naar de afvalbak te worden verwezen. Daar zaadvorming de groei van de bol echter remt is het wel nodig de uitgebloeide bloemen weg te nemen. Laat de nog groene bloemstengel echter staan, want deze kan assimileren en dus de diktegroei van de bol bevorderen. Geef voldoende water en laat de plant zo licht mogelijk bij normale kamertemperatuur verder groeien. Eén keer per 14 dagen wat kamerplantenvoedsel toedienen. Later kan de pot naar buiten.

De Calceolaria of het pantoffelplantje is een rijkbloeiend potplantje voor een niet zonnige vensterbank. De latijnse naam betekent: schoen of pantoffel en de opgeblazen bloempjes doen inderdaad wel een beetje daaraan denken. De Nederlandse naam liegt er trouwens niet om. Calceolaria’s horen thuis in vochtige berggebieden in Chili en Peru. Daarom houden ze van een koele omgeving, terwijl elke dag met lauw water wordt gegoten.

Er zijn nu heel wat soorten palmen beschikbaar, die tot voor kort niet als potplant in de handel waren. Over het algemeen zijn het sterke planten die ook zeer decoratief naar voren treden. Palmen vragen regelmatig water omdat zij via hun bladeren vrij veel verdampen. Verpot palmen zo min mogelijk. De grote wortels breken zeer gemakkelijk af en dat is heel slecht voor de verdere groei. Een passend alternatief is het vervangen van de bovengrond in de pot door een voedzaam mengsel. Tijdens de groeiperiode moeten palmen om de week voedsel hebben.