• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Kamerplanten in Juni

Als vast punt in een grote plantenbak of terraspot zijn weinig planten beter geschikt dan dwergconiferen. In de zomer combineren ze mooi met vaste planten. ’s Winters behouden ze hun groen blad en zorgen ze voor een blijvend mooie beplanting. Er is een grote keuze in vormen en kleuren. Een greep uit het assortiment. Chamaecyparis obtusa ‘Nana Gracilis’, groeit breed kegelvormig uit met heldergroen loof; Cryptomeria ‘Globosa Nana’ is een bolvormig struikje met dikke draadvormige twijgen; Juniperus x media ‘Blauw’, een jeneverbesje met een breed opgaande groeiwijze en blauwgrijs loof; Picea abies ‘Little Gem’, een kleine, zeer compacte kussenvormende plant, met spreidende, iets schuin opgroeiende takken en dicht bij elkaar ingeplante, heldergroene zeer korte naalden; Pinus mugo ‘Mops’, een bolvormig 70 tot 110 cm hoog struikje met dicht op elkaar staande naalden.

De aanvoer van zomerbloemen komt langzaam op gang en ondanks het slechte weer komt er uit de kas een goede kwaliteit. Er worden voor de zomerbloementeelt ook rolkassen gebruikt die verplaatsbaar zijn. Tuimelkassen beschermen bloemen tegen slecht weer, waardoor de kwaliteit van zomerbloemen goed is. In de zomer worden de volgende zomerbloemen aangeboden: pioen, lathyrus en klokjesbloem met grote klokken. Veel bloemen hebben tere pasteltinten, roze, wit en blauw, waarmee mooie combinaties zijn te maken.

Overmatige zon achter glas kan het optreden van spint in de hand werken. Gevoelige planten zijn bij voorbeeld dunbladige soorten. Sproei de planten veel met kalkarm water. Vermijd zon en tocht: beide zaken bevorderen spint. Als de zon achter glas de temperatuur hoog doet oplopen, dan kunnen planten ook last krijgen van “stress” en dat komt hun conditie niet ten goede. Bescherming is dan een vereiste. Alleen voor cactussen en vetplanten vormt zon geen probleem.

Potroosjes zullen het in een lichte, maar niet al te zonnige vensterbank heel goed doen. In deze tijd is de lichtinten-siteit hoog genoeg om de bloei er in te houden. Geef dagelijks water en elke week voeding. Rozen hebben daaraan veel behoefte. Hou de grond bovenop los, dat bevordert de beluchting van de wortels. Gaat de plant desondanks achteruit, dan kunnen de roosjes begin juni heel goed buiten verder groeien, ook in bloembakken of grote potten.