• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Kamerplanten in augustus

De Yuccasoorten die in de bloemenzaak worden aangeboden zijn vetplanen die in de winter vorstvrij moeten worden gezet. In de zomer kunnen ze dan wel op een zonnige plek buiten staan. De soort met scherpe bladpunten moet voorzichtig behandeld worden. De Yucca elephantipes met veel slappere bladeren verdient daarom de voorkeur. De planten die in de tuin in bloei kunnen komen zoals de Yucca filamentosa, zijn bijna winterhard. Geen kamerplanten dus.

Als het zomerse weertje vroeg een herfstachtige tint krijgt, zoals wij dat al wel eens moeten ervaren, laten de planten dat terdege merken, vooral deze planten die in potten en bakken groeien. Met name de echtezonaanbidders zullen het in een koele, natte zomer niet naar hun zin hebben. Is het mooie er af, haal ze dan vast uit de bak en schaf u wat herfstbloeiende bollen aan in de bloemenzaak. Zo bloeien crocussen bij voorbeeld al over een paar weken.

Indien u zo bij de hand bent geweest om uwamaryllisbol (Hypeastrum) die dit voorjaar zo schitterend heeft gebloeid, aan de groei te houden, zal hij inmiddels wel een plekje in de tuin hebben gekregen. Denk er in dat geval om dat er tweewekelijks wat kamerplantenmest wordt gegeven om de groei te bevorderen. Uiteraard geldt dat ook voor bollen die binnenshuis blijven maar daar wordt wel eerder aan gedacht.

In geen enkele maand van het jaar zijn er zoveel gladiolen in de bloemenwinkels te koop als nu. De gladiool is dan ook een typische zomerbloem. Koop alleen gladiolen waarvan uitsluitend de onderste twee bloemen kleur hebben. Indien er al meerdeze bloemen open zijn, hebben we te doen met een (te) oud produkt. Het breken van de bovenste bloemen die niet uitkomen, is niet alleen ontsierend, maar heeft bovendien geen gunstige invloed op de houdbaarheid zoals wel eens wordt beweerd. Een gunstige invloed gaat wel uit van het gebruik van snijbloemenvoedsel.

Spijts de vele goede zorgen zullen onze kamerplanten na de vakantie wel een beetje moeten wordenaangevuld. Een andere hand van gieten overleven ze immers niet allemaal. Geen nood er is op dit ogenblik buitengewoon veel keus in zowel bloeiende als bladplanten. Typische zomerbloeiers zijn echter nu niet meer zolang houdbaar, daar dient dus wel even rekening mee gehouden. Wenst u toch nog bloeiende exemplaren die niet onmiddellijk zijn uitgebloeid, denk dan aan Kaaps Vioolte en potchrysant.

Sommige snijbloemen zijn mooi, maar ook een beetjestekelig. Dat geldt niet alleen voor rozen, maar ook bij voorbeeld voor de blauwe distel (Eryngium) en de kogeldistel (Echinops). Deze distelsoorten hebben staalblauwe bloemhoofden en laten zich goed drogen. Maar ook in verse boeketten zijn ze prachtig. Een distel die niet droogbaar is met roze of rode bloemen is Cirsium japonicum. Het blad is iets stekelig maar niet zo erg. Combineer ze met pastelkleurige rozen. Weliswaar ook een beetje stekelig.

Cupressus ‘Gold Crest’ is een van de eerste coniferendie het heel goed doen in de vensterbank en dus als “kamerconifeer” bekendheid hebben gekregen. Winterhard is deze plant wel niet hoewel het soms lukt ze buiten te laten overwinteren. Ook andere coniferen blijken zich goed thuis te voelen in de woonkamer. Er dient wel over gewaakt dat de omgeving niet te warm zou zijn. Het aanbod van gele snijbloemen is op het moment opmerkelijk groot. Er is geen vrolijker kleur denkbaar voor een sombere hoek in de kamer! Een van het sterke soort is guldenroede (Solidago) waarvan diverse cultuurvariëteiten in omloop zijn. Een heel aparte gele kleur hebben ‘Goldkind en ŒLaurin’. Ook Solidaster is heel aantrekkelijk. Leuk bij voorbeeld met gele rozen.

Om te voorkomen dat bij snijbloemen de vaten zouden verstoppen mogen bloemstelen nooit met de schaar worden afgesneden. Dat dient te gebeuren met eenscherp mes en bij voorkeur een beetje schuin. Suiker in het vaaswater doet veel bacteriën ontstaan. Daardoor verstoppen de vaten van de bloemen. Hoewel ze in het water staan, verwelken ze dan toch snel. De houdbaarheid van sommige bloemen zoals tulpen, seringen, mimosa, wordt bij gebruik van snijbloemenvoedsel gemiddeld verdubbeld. In dit geval nooit het vaaswater verversen, alleen aanvullen.

Komen de buren of vrienden terug uit vakantie, verwelkom ze dan met een bloemetje, dat is echt een”welkom thuis”. Neem hiervoor bloemen die ze leuk vinden. Dat kunnen wel eens heel andere zijn dan die u voor uzelf zoudt kopen. Snijd de bloemen zorgvuldig af en zet ze met snijbloemenvoedsel in een vaas. Niet in de zon natuurlijk, liefst op een koele plek

De aanvoer van rozen is nu groot en het assortiment ook. Er zijn prachtige trosrozen, vooral in mooie tinten roze. Voor liefhebbers zijn er geurende rozen zoals delila Sterling, Silver of Mainzer Festnacht. Ookbabyroosjes zijn er volop voor kleine boeketten in een brede vaas. Rozen laten zich goed combineren met luchtige mengbloemen zoals Trachelium, gipskruid of kleinbloemige asters. Snij rozen goed aan met een scherp mes en gebruik altijd snijbloemenvoedsel. Zorg dat er geen blad onder water komt.