• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Je siertuin in Juni

Purperklokje is de Nederlandse benaming voor Heuchera, afkomstig uit Midden-Amerika. Bij Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ heeft de naam vooral betrekking op het bronskleurige tot purperrode blad. Ook de bloemstengels hebben die kleur, de bloempjes zelf zijn wit. Ze contrasteren prachtig met de rest van de plant, die in iedere goede tuingrond kan groeien. Combineer ‘Palace Purple’ met planten die een andere bladkleur hebben zoals Geranium renardii (grijsgroen), Lamiastrum galeobdolon ‘Silberteppich’ (zilver), een kleinbladige Hosta (diverse kleuren groen of bont) of Stachys byzantina ‘Big Ears’ (wit). Noteer dat van Heuchera een zestal soorten bestaan, die weinig op elkaar lijken.

Wat aan bol- en knolgewassen in het voorjaar heeft gebloeid, wordt nu geleidelijk opgeruimd. Eens het loof verwelkt en geel verkleurd wordt gerooid. Enkele dagen alles laten opdrogen, zodat aanklevende aarde, schubben en bladeren kunnen worden verwijderd. Het aldus voorbereide materiaal wordt nu op een luchtige plaats droog en koel bewaard. Een regelmatige controle op schimmel blijft in elk geval onontbeerlijk, terwijl passende maatregelen dienen getroffen als knaagdierenvraat wordt vastgesteld.

Plaats een eternit plantenbak nooit rechtstreeks op de vensterbank en ook niet op de vloer van balkon of terras. Het vocht uit de potgrond dringt er doorheen en veroorzaakt vervuiling. Gebruik een plastic buitenbak waar de eternitbak ruim in past, of schilder de nieuwe, dus droge bak, vóór het gebruik aan de buitenkant met betonverf, na eerst een voorstrijkmiddel te hebben aangebracht. Plaats onderin de bak een laag grind dat als vochtbuffer zal werken.

Wie het woord distel leest denkt aan allerlei planten die bij de grote groep van wat wij onkruiden noemen thuishoren. Er bestaat zelfs een voorschrift over distelverdelging. Nochtans zijn er heel mooie distels die als sierplanten in de tuin worden gekweekt. De soorten gaan van klein tot hoog en groot, met allerlei vormen en kleuren. Zij komen vooral goed tot hun recht in de border, terwijl de meeste ook als droogbloemen dienst kunnen doen.

De Blaasspiraea (Physocarpus opulifolius) is een flinke, brede struik met prachtig 3- tot 5-lobbig blad. Deze struik is heel mooi als solitair aangeplant maar past eveneens uitstekend als decoratief groepje, waarbij het dichte loof een minder mooie achtergrond kan maskeren. De witte Spiraea-achtige bloemen zitten in schermen en verschijnen in juni en juli. Er zijn enkele prachtige variëteiten: ‘Luteus’ heeft eerst gele bladeren die later groengeel of bruinachtig worden. ‘Dart’s Gold’ met heldergeel blad, blijft iets lager dan de voorgaande variëteit. ‘Diabolo’ is een nieuweling met fraai roodbruin uitlopend loof. Een paar takken van deze laatste geven een apart accent aan een boeket.