• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Je siertuin in augustus

Het eind van de zomer hoeft niet te betekenen dat de tuin er saai gaat uitzien. Juist in deze tijd bloeien er planten die door hun kleuren en hun rijke bloei bijzonder opvallend zijn. En ook op het terras is het vaak nog goed toeven. De planten die er in potten of bakken staan, knappen op als de uitgebloeide bloemen afgeknipt worden. Vaak gaan ze dan nog een keer bloeien. Als het om de vruchten gaat snoei dan evenwel niet!

De vlinderstruik of Buddleja davidii is misschien wel de meest bekende zomerbloeiende heester. Dat komt omdat hij een menigte vlinders kan aantrekken, zo zelfs dat de bloemen er onder schuil gaan. Buddleja is in vele kleuren verkrijgbaar: de donkerpaarse ‘Black Knight’, de donkerviolet, naar blauw vervloeiende ‘Ile de France’, de roze ‘Pink Delight’, de rozerode ‘Summer Beauty’ en de witbloeiende ‘White Bouquet’. Het worden allemaal grote struiken, die in maart tot op 40 à 50 cm van de grond worden teruggesnoeid. Dat lijkt wel een beetje drastisch, maar de bloei is er heel wat beter door. De B. davidii var. nanhoensis is een kleine laag blijvende struik met lichtviolette bloemen en die minder snoei vergt. Daarnaast zijn er nog Buddleja globosa, met oranjegele bloemtrossen, die bij uitblijvende snoei tot 2 m hoog opgroeit en tot 4 m brede struik vormt, met iets kleinere bloemen en mooie ruwe stammetjes. Een aparte vlinderstruik is Buddleja alternifolia, die lilaroze bloemtrosjes in kransen heeft. Uitstekend als een heel mooie en grote solitair in een gazon of ruime border te gebruiken. Alle Buddleja’s geuren heerlijk.

Met heel wat hogere siergrassen kunnen opvallende plekken in de tuin worden gemaakt. Siergrassen vormen meestal steeds dikker worden pollen die ieder jaar mooier zijn. Ze bloeien bijna allemaal met prachtige halmen die, nadat ze zijn uitgebloeid, tot ver in de winter de tuin blijven verfraaien. Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ of lampepoetsgras bloeit rijk met tot 60 cm hoge zilverige bloeiaren. Het blad is smal, frisgroen en overhangend en in de herfst goudgeel. Andere siergrassen zijn Arrhenaterum brachytricha of diamantgras, met lichte pluimen die er betoverend uitzien wanneer de ochtenddauw eraan hangt. Diamantgras houdt van een droog plekje in de zon en wordt 120 cm hoog. Echte reuzen worden bij Miscanthus sinensis giganteus (Japans Sierriet), aangetroffen met variëteiten tussen 120 en 300 cm hoogte. Een aparte diep roodbruine herfstkleur heeft Panicum virgatum (Vingergras). De 80 tot 110 cm hoge aren zijn ijl en doorzichtig. Omdat siergrassen de hele winter mooi blijven worden ze pas begin maart afgesneden. De grote siergrassen hebben in voorjaar en zomer wat mest nodig best onder vorm van gedroogde koemest