• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Fruit kweken in mei

Kruis- en aalbessen zijn struiken die vroeg in het voorjaar beginnen uit te lopen. Dat betekent dat ze eind van deze maand moeten worden aangeplant. Deze struiken hebben het voordeel dat ze geen groot plantgat behoeven, al moet het wel redelijk rond gemaakt worden opdat tussen de wortels op regelmatige afstand een mengsel van goede aarde en compost kan worden aangebracht. Na het dichten van het plantgat de grond afdekken met een laag stalmest.

Bij de aankoop van een snoeischaar is het wenselijk dat de mogelijkheid zou geboden worden om vooraf een proef te kunnen doen. Kijk ook naar het gewicht want er moet soms een hele poos met dit instrument worden gewerkt. Van belang is eveneens dat dit toestel kan sluiten zonder daarvoor de andere hand te moeten gebruiken, en gaat het sluiten ook niet té gemakkelijk zodat de schaar tijdens het werk om de haverklap dicht zit. En hoe staat het met de veer? Komt die niet te snel los, wat dan weer heel wat zoekwerk tijdens het snoeien kan betekenen. Daarom is de aanschaf van een reserveveer niet overbodig. U weet toch dat er modellen bestaan speciaal geschikt voor linkshandigen?

Zwarte bessen dragen op éénjarig hout. Dit zijn de twijgen die voorgaand jaar zijn uitgegroeid. Zij blijven bij de snoei ongemoeid. Alleen deze die een hinder vormen voor het toetreden van licht en lucht binnen de struik worden verwijderd. Oudere takken inkorten tot op een buitenoog.

Appelmeeldauw kan reeds in het vroege voorjaar de jonge blaadjes aantasten. Men merkt eerst een grijze, poederige laag, terwijl in een later stadium de bladeren krullen, verkleuren en afvallen. Wat reeds aangetast is moet worden verwijderd en verbrand, waarna de ganse boom met een passend product wordt bespoten om verdere aantasting te voorkomen.

Bordeauxe pap blijft nog steeds een beproefd middel ter bestrijding van allerlei zwamziekten, voornamelijk door het vernietigen van de sporen. Dit mengsel bestaat uit kopersulfaat opgelost in water à rato van 150 tot 200 gram per 8 liter water (plastic emmer gebruiken!), en 2 liter water waarin 300 gram gebluste kalk is opgelost. Deze laatste wordt doorheen een zeef van plastic muggengaas gegoten en aan de koperoplossing toegevoegd. Na grondig mengen is alles klaar voor gebruik.