• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Fruit in augustus

Zure kersen zoals de Morel mogen nu probleemloos worden gesnoeid. Daarbij worden niet alleen alle kale takken verwijderd, maar wordt de boom ook flink uitgedund. Dit mag ook gebeuren bij de perzik eens de oogst voorbij. Ook pruimebomen worden na de oogst gesnoeid waarbij voornamelijk belichtingssnoei wordt toegepast, zodat licht en lucht vrij toegang tot de ruimte midden de boom krijgen.

Als we frambozenstruiken in de tuin hebben zal de oogst nu wel afgelopen zijn. Om ruimte te scheppen voor de nieuwe scheuten van het volgend jaar moet al het hout dat vrucht heeft gedragen wordenweggesnoeid. We houden ongeveer 15 stengels per strekkende meter struik aan. Laat de dikste scheuten staan, deze geven de meeste vruchten.

Het is niet goed aardbeienbedden te lang aan te houden en het is nu het passende moment om een nieuw aardbeienveldje aan te leggen. Overweeg daarbij eens om een paar rijtjes van doordragende rassen te proberen, om vele maanden lang aardbeien te kunnen oogsten. Wat u ook doet, gebruik alleen gezond uitgangsmateriaal en pas op voor plantjes uit oude veldjes. Het kan bij oudere struiken van rode bes en kruisbes wel nodig zijn af en toe eens een gesteltak te vervangen. Dit moet steeds onmiddellijk na de oogst gebeuren, tegelijk met het wegnemen van al de twijgen die de struik te dicht zouden maken. Hoe meer licht en lucht binnen de struiken geraakt, des te beter zal de opbrengst zijn.

Geef bessenstruiken, zogauw de vruchten geoogst zijn, een extra zomerbemesting, waardoor een goede opbrengst voor volgend jaar verzekerd wordt. Gebruik alleen een speciale daartoe samengestelde meststof, want een overdaad aan stikstof zou een te eenzijdige bladontwikkeling geven.