• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Einde van de zomer

Woelratten zijn algemeen voorkomende knagers die een voorkeur hebben voor waterrijke gebieden. Zij leven als een mol in gangen onder de grond. Woelratten (molmuis, aardwolf of zwarte waterrat) zijn planteneters die, zoals vaak aangetoond, een sterke voorkeur hebben voor bol- en knolgewassen, al kunnen zij ook schade veroorzaken aan groentegewassen en vruchtbomen. Wie met deze knagers in de tuin af te rekenen heeft kan, om zijn arsenaal aan bloembollen te beschermen, gebruik maken van fijnmazig gaas. Daarvan worden “dozen” gemaakt en daarin kunnen dan de bollen worden geplant. Deze dozen moeten ook aan de bovenkant gesloten worden. De bollen groeien er wel doorheen en de woelratten krijgen geen kans om bij hun lievelingsgerecht te komen. Het vergt wel wat moeite maar het werkt wel perfect.

Wie prijs stelt op een rijke bloei van sneeuwklokjes en winterakonieten in het voorjaar, moet niet te lang wachten. Te laat geplante bolletjes kunnen in de winter afsterven ofwel is hun bloei in de lente uiterst slecht. Koop ze daarom eind van deze maand en poot ze meteen. Als ze bloeien op een plek waar nooit in de grond wordt gerommeld, komen er elk jaar meer. Beide soorten vormen nieuwe bolletjes en zaaien zichzelf ook uit.

Lelies zijn niet alleen prachtige snijbloemen en tuinplanten. Tegenwoordig worden ze ook in pot geteeld. Ze kunnen dan met knop worden gekocht en bij voorbeeld met een paar bij elkaar in een grote pot op het balkon of het terras worden gezet. Daarna kunnen de bollen definitief de tuin in en ze gedragen zich daar als schitterende vaste tuinplanten. Noteer wel dat lelies van een voedzame en humusrijke grond houden die niet te droog is. Lelies hebben er ook een hekel aan als de temperatuur van de grond te hoog oploopt. Daarom ook groeien ze graag tussen allerlei andere planten (bodembedekkers) in. Als ze vrij staan kan worden aangeraden rondom de planten organisch materiaal, bij voorbeeld afgemaaid gras, aan te brengen. De grond droogt dan ook niet zo gemakkelijk uit.

Hibiscus syriacus is de sterkste telg van de Hibiscus-familie. Hij is nl. de enige die voldoende winterhard is om als tuinheester gebruikt te kunnen worden. De plant mag gerust een van de meest weelderig bloeiende worden genoemd voor de nazomer en de herfst. Hibiscus syriacus is rijkelijk beladen met grote bloemen, die een doorsnede van 12 cm halen. Om ook het volgende jaar opnieuw veel bloemen te hebben dient de struik flink teruggesnoeid te worden eens hij in volle wasdom is. De struik haalt een hoogte van 2,5 m. Hybiscus syriacus gedijt in bijna in elke grondsoort, zolang deze maar goed doorlatend is. Hij hoeft ook niet steeds in volle grond geplant te worden. Deze bloeier doet het ook uitstekend als kuipplant. In dat geval snoeit u hem best in het vroege voorjaar en houdt u hem in de winter absoluut vorstvrij.

Vrij warme dagen, gepaard gaande met een hoge luchtvochtigheidsgraad, zijn ideaal voor het optreden van schimmelziekten o.a. meeldauw bij rozen. Kenmerkend voor dit optreden zijn witte vlekken op de bladeren. Bestrijding is alleen mogelijk door de planten te behandelen met een passend fungicide. Ook deMahonieplant is aan dergelijke aantasting onderhevig.

Om deze tijd van het jaar, nu de crocussen helemaal zijn afgestorven hebben zich soms wonderlijke groeiseltjes ontwikkeld. We zien op de plaatsen waarcrocusknolletjes hebben gestaan, stengeltjes met een langwerpige verdikking eraan boven de oppervlakte staan. Dat zijn de vruchten met de zaden erin. Laat ze met rust. De zaden zullen, als ze rijp zijn, zichzelf uitzaaien en daaruit ontwikkelen zich dan weer nieuwe plantjes.

Het gazon regelmatig bemesten een noodzaak. Gebeurt dat niet dan heeft het niet die mooie frisgroene kleur die we zo graag zien. De laatste bemesting moet wel voor half augustus worden gegeven. Voor het goed afrijpen van het gras is het namelijk niet goed als na de eerste weken van augustus nog stikstofhoudende meststoffen worden gegeven. Bij nat weer is het verstandig het afgemaaide gras van het gazon te harken, zoniet vormt het een koek waaronder het gras gaat rotten.

Augustus is de tijd om Colchicum te planten. Een wat vreemde tijd wellicht om knollen te poten, maar pas nu zijn de bladeren van dit unieke knolgewas afgestorven en kunnen ze verhandeld worden. Betrekkelijk snel na het planten komen ze in bloei, blad ontbreekt dan, daarom wordt deze plant, die officieel herfsttijloosheet, ook wel “naakte juffer” genoemd. Plant de knollen op een niet te droge plaats. Ze zullen alle jaren opnieuw tevoorschijn komen. Eerst met vrij grof blad en in september/oktober met hun fraaie bloemen.

Wie al weer terug is uit vakantie wil wellicht het balkon of terras met wat nieuws en fleurigs in een pot versieren. Er zijn meerdere vaste planten geschikt voor grote potten, herfstasters bij voorbeeld. Ook klimplanten zoals zomerbloeiende Clematis zijn er. Koop ze steeds in knop. Voor een draadpyramide is een éénjarige klimmer mooi. Rhodochiton met zijn paarse klokjes en de gele kanariekers of Susanna-met-de-mooie-ogen. Die klimmen de rest van de zomer nog flink omhoog en bloeien rijk.