• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

De siertuin in het voorjaar

In de tuinen bloeien de sneeuwklokjes. Die zijn dit jaar wel vroeg wegens de soms zachte periodes van winterweer. Er komen twee soorten voor: het grote en het gewone sneeuwklokje. De laatste zie je het meest. Het grote sneeuwklokje heeft een breder blad en grotere bloemen en het komt iets eerder tot bloei dan het gewone sneeuwklokje.

Plotselinge koude na een zachtere periode lijkt op het eerste gezicht heel gevaarlijk voor voorjaarsplanten. Gelukkig is dat maar schijn. Opkomende winteraconiet, crocussen, wilde hyacinth, vogelmelk en blauwe druifjes kunnen daar best tegen. Tijdens de vorst staat hun groei gewoon stil terwijl ze onder een sneeuwlaag zelf nog wat verder groeien omdat zij daar enigszins beschut zijn. Alleen bij lang aanhoudende strenge vorst kan de winter die eerste optimistische plantjes wat schade berokkenen. In elk geval kan men dan nog hoop hebben want meestal blijft het bij wat bevroren blad.

Het tuinwerk neemt nu nog niet te veel tijd in beslag. Maak dan ook van de gelegenheid gebruik om alles eens kritisch te bekijken. Dat kan zelfs vanuit het raam van de woonkamer. Denk daarbij over mogelijke en soms noodzakelijke wijzigingen.

Een stoeptuintje aanleggen betekent niet zo maar een paar tegels wegbreken om er een heel leuk boompje of wat anders neer te poten. Niet uit het oog verliezen dat een ganse reeks formaliteiten aan dergelijke Œingreep¹ dienen vooraf te gaan. Informeer u dus terdege bij de bevoegde instanties alvorens van start te gaan. Woont u langs een gewestweg dan is elke aanvraag verloren moeite: stoeptuintjes zijn daar absoluut verboden.

Tuinders die beschikken over een verwarmd kasje waar de temperatuur niet onder 18 °C komt, kunnen nu al eenjarigen zaaien. Dat kan gebeuren in een plastic zaaibak of in potjes. Maak alleen gebruik van degelijke zaaigrond, vrij van ziektekiemen, en kies ook zaad van goede kwaliteit. Stap in elk geval af van zaadleveringen die voorgaand jaar alleen maar tegenslagen opleverden. Zorg er dan ook voor dat u over minstens twee catalogi van verschillende leveranciers kunt beschikken, een raad die beslist ook voor de moestuin geldt.

Plant nooit heesters met beschadigde wortels. Wat niet volledig intact is moet worden weggeknipt om rotten te voorkomen. Dompel de wortels daarna in een bakje gevuld met houtas. Dat bevordert het opdrogen van vochtige snijwonden.

Naast hun rijke bloei en het feit dat zij jarenlang meegaan, laten vaste planten zich meestal gemakkelijk scheuren. Dit zal best in de loop van februari gebeuren. Haal de plant daartoe in zijn geheel uit de grond, verwijder alle afgestorven delen en verdeel dan de rest door scheuren met de hand of stukken met een scherp mes af te snijden. Daarna elk stuk afzonderlijk planten.