• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

bruidsbloem

Stephanotis of bruidsbloem kan een dankbare potplant zijn die, als de dagen eind van de maand langer worden, goed kan bloeien. Deze plant wordt veelal in knop aangeboden. Zet hem op een lichte plek en geef slechts met mate water. Het is een tropische slingerplant die houdt van 20 °C tijdens groei en bloei. In de winter kan Stephanotis van november tot februari, droog en koud worden gehouden. De temperatuur mag dan rond 8 °C schommelen. Dergelijke behandeling bevordert de bloei als men er wel over waakt dat intussen de temperatuur nooit boven 15 °C komt. De bladeren en knoppen mogen worden gesproeid.

Kamerbrem of Genista wordt zowat beschouwd als de voorbode van de komende lente. Het vervelende is echter dat de bloemetjes in de verwarmde huiskamer zeer snel afvallen. Wie langer van deze fraaie geel bloeiende plant wenst te genieten moet ermee naar een koele plaats zoals de hal. Ook het regelmatig bevochtigen van gans de plant met de handspuit verlengt de bloei.

Wie het op het terras niet uitsluitend bij groen wenst te houden, maar op zoek is naar wat aanvullend om in de lente al spoedig wat extra kleur aan de bloembakken te geven, kan voor allerlei bolgewasjes tussen de planten er een voor hen goed passende plaats vinden. Hiervoor komen in aanmerking: blauwe druifjes, multiflora hyacinten, crocussen en dies meer, alles wat samengevat wordt onder de benaming bijgoed. Ook voorjaarsbloeiende primula’s en kerstroos zullen het daar best naar hun zin hebben.

Kamerplanten die nu buiten staan, zelfs met pot en al in de grond ingegraven, moeten tijdens periodes van droogte regelmatig begoten en bemest worden. Bemesten samen met het gietwater of afzonderlijk, doe je na een gietbeurt.

Niet alle kamerplanten kunnen tijdens de zomer in de tuin. Om een niet al te lange afwezigheid te overbruggen kan je een delicate plant in een kistje zetten gevuld met vooraf goed nat gemaakte turf. Dek de turf af om waterverlies door verdamping te voorkomen.

Door ver doorgedreven selectiewerkzaamheden is het assortimentKalanchoe’s bijzonder aantrekkelijk geworden. Deze plantjes bloeien rijk en langdurig en komen als blikvangers heel goed tot hun recht in een lichte vensterbank. De Kalanchoe is een vetplant wat betekent dat men slechts matig mag gieten. Als de plant veel vocht krijgt, is voortijdige aftakeling niet te voorkomen.

Hoewel potplanten voor verkoop qua presentatie een steeds betere verzorging krijgen, kan het nog wel eens voorkomen dat er kalkvlekkenop de bladeren zitten. Dat oogt niet alleen lelijk maar zulke bladeren kunnen ook niet optimaal hun rol vervullen. Om ze schoon te maken is bladglans het aangewezen middel. Behaarde planten nooit afkuisen!