• Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter

Alles over uw tuin

Brem vermeerderen

Brem (Genista) kan zeer goed uit zomerstek vermeerderd worden. De stekken moeten wel warm worden gezet om het bewortelen in de hand te werken: de kas of de warme broeibak zijn hier aangewezen. Stekpoeder stimuleert een snelle beworteling.

Het verwijderen van uitgebloeide rozen voorkomt dat de plant zich nutteloos uitput in zaadvorming. De verwelkte bloem wordt afgesneden tot boven een blad waar een zijknop zichtbaar is. Voor een vlotte groei, is ook het verwijderen van alle wilde scheuten belangrijk. In juli wordt voor het laatst rozenmest toegediend. Zo zullen de planten voldoende uitgerijpt en sterk zijn om de winter in te gaan.

Mulchen wordt nog erg weinig toegepast. Door grasmaaisel of ander organisch materiaal tussen de planten uit te spreiden, verbetert de structuur van de bodem merkelijk en wordt onkruidgroei onderdrukt.

Te drogen bloemen worden in bosjes van 8 à 10 stuks samengebonden en met de stengels naar boven opgehangen. Door het krimpen van de stengels tijdens het droogproces, valt alles wel eens uit de lus van het touw. Dit kan worden voorkomen door rond de stengels een elastiekje te winden.

Het is zeer belangrijk het gazon tijdens warme zomermaanden voldoende en regelmatig te sproeien, een hoeveelheid van 15 tot 20 liter per vierkante meter is nodig. Dergelijke hoeveelheid wordt bereikt als het beregeningstoestel zowat één uur op dezelfde plaats blijft staan.